foto’s: Gert-Jan van Barneveld

De Repetitie

Let op je ademhaling! Gapen mag! Knieën van het slot! Luister naar elkaar! Ga rechtop zitten! Denk aan je gezichtsuitdrukking! Concentratie! Tutti!
Dit zijn zomaar wat gevleugelde uitroepen tijdens de repetitie van Manolis Levendis, onze dirigent.

Wij repeteren iedere donderdagavond van 20.00 tot 22.15 uur in wijkcentrum Vredenburg. Een repetitie bestaat uit:

  • Beginfase: de warming-up
  • Middenfase: het instuderen
  • Optioneel: de presentatie
  • Eindfase: het uitzingen

Voor de repetitie helpen de partijen bij toerbeurt met het klaarzetten van de stoelen en de apparatuur.

De warming up

Deze fase bestaat uit ademhalingsoefeningen, stemoefeningen en soms ook ritmeoefeningen. Het gaat om loslaten van spanning, losmaken van spieren en opwarmen van de stem. We zingen bijvoorbeeld:

  • klanken: Nanu nanu nanu
  • gekke liedjes: Papaja banaan en ananas mango. De kokosnoot valt na de kiwi.
  • toonladders: Boterham met pindakaas en hagelslag van chocola en sandwichspread en leverworst en zing maar lekker door.

Het komt ook voor dat we opeens in lange rijen elkaars schouders staan los te masseren.

Het instuderen

Nummers uit ons oude repertoire worden aangepakt en bijgeschaafd, nieuw repertoire studeren we in stukjes in. Dat betekent herhalen, herhalen, herhalen tot alles klopt, het zogenaamde ‘inzepen’. Daar horen soms ook klapoefeningen bij om lastige ritmes in ons systeem te krijgen. We werken echt hard in deze fase, maar er wordt ook veel gelachen. Alle partijen komen apart aan de beurt.

Als alles (tutti) dan samenkomt, klinkt het resultaat ineens onverwacht mooi. Regelmatig nodigt Manolis een paar koorleden uit om even mee te komen luisteren.

De presentatie (optioneel)

Voorafgaand aan optredens volgt er altijd een blokje podiumpresentatie, (uitstraling, beweging en houding).

Het uitzingen

Als afronding van de repetitie zingen we lekker uit met de nummers van ons repertoire die we al goed kennen. Natuurlijk is er tussendoor ook een pauze. Na afloop van de repetitie helpen de partijen om beurten mee met het opruimen van de stoelen en de apparatuur. En dan is er nog gelegenheid om in de sfeervolle kantine van het wijkcentrum even na te praten en wat te drinken met elkaar.

Menu o|two|six